Νέα και Ενημερώσεις

20 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2026

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20/6) είναι μια ημέρα αφιερωμένη στη δύναμη, το κουράγιο και την ανθεκτικότητα εκατομμυρίων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους εξαιτίας του πολέμου και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι μια ημέρα που μας καλεί να αναγνωρίσουμε όχι μόνο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, αλλά και τη συμβολή, τις δυνατότητες και τα όνειρα τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων συμμετείχε και διοργάνωσε μια σειρά από δράσεις που είχαν στο επίκεντρο τον διάλογο, τη συνύπαρξη και τη συμμετοχή. Ειδικότερα:

  • Βρεθήκαμε σε σχολείο, όπου μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και μέλη προσφυγικών και μεταναστευτικών κοινοτήτων συναντήθηκαν, μοιράστηκαν ιστορίες και γιόρτασαν τη διαφορετικότητα.
  • Υποδεχθήκαμε στα γραφεία μας ομάδες μαθητών και φοιτητών από εξωτερικό και ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, ανοίγοντας έναν ουσιαστικό διάλογο γύρω από το άσυλο, τη μετανάστευση και τη δύναμη της συμμετοχής.
  • Διοργανώσαμε εργαστήριο πολιτικής συμμετοχής, συζητώντας πώς οι άνθρωποι με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο μπορούν να έχουν ουσιαστική φωνή στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους.
  • Συμμετείχαμε στο πάνελ συζήτησης που διοργανώθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης «Memory & Courage» από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), στο πλαίσιο του Refugee Week Greece, αναδεικνύοντας ιστορίες μνήμης, απώλειας και ελπίδας, αλλά και τη σημασία της ένταξης και της συμπερίληψης από την πρώτη στιγμή. 
  • Συντονίσαμε τη συμβουλευτική συνάντηση των προσφυγικών κοινοτήτων με την UNHCR, με αφορμή τα 75 χρόνια από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951, συζητώντας τρεις βασικούς άξονες: τη συμμετοχή των κοινοτήτων, την αυτοδυναμία και οικονομική ένταξη, καθώς και την προστασία και τις συνεργασίες.
  • Και κλείσαμε αυτή την ξεχωριστή εβδομάδα συμμετέχοντας στη Γιορτή της Κοινότητας στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ, γιορτάζοντας μαζί με ανθρώπους από διαφορετικές κοινότητες τη δύναμη της συνύπαρξης, της τέχνης και της αλληλεγγύης.

Στις 19/6 είχαμε προγραμματίσει επίσης μια επίσκεψη στο Σχολείο των Φυλακών Λάρισας, η οποία δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί για διαδικαστικούς λόγους. Ευχαριστούμε θερμά τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για το ενδιαφέρον και την κατανόηση τους και ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε μαζί τους σύντομα.

Σε μια εποχή όπου ο εκτοπισμός συνεχίζει να επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η αλληλεγγύη δεν είναι απλώς μια λέξη. Είναι η επιλογή να στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν, να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά τους και να χτίζουμε κοινωνίες πιο ανοιχτές, δίκαιες και συμπεριληπτικές για όλους.

Σήμερα και κάθε μέρα, στεκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Γιατί κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας αλλά όλοι μπορούμε να επιλέξουμε την αλληλεγγύη, την κατανόηση και την ανθρωπιά.

You might be interested in …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *