Νέα και Ενημερώσεις

Τοποθέτηση του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων για την Εθνική Στρατηγική Ένταξης

Η ένταξη κι η συμπερίληψη των προσφύγων και των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία αποτελούσε κι αποτελεί πάγια θέση και διεκδίκηση του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων.

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, σωματείο προσφυγικών και μεταναστευτικών κοινοτήτων, δημιουργήθηκε με σκοπό να λειτουργήσει ως μία γέφυρα υποδοχής, αποδοχής, αλληλεπίδρασης κι αλληλοϋποστήριξης μεταξύ του νεοεισερχόμενου πληθυσμού και της ελληνικής κοινωνίας. Μέχρι και σήμερα εργάζεται με πάθος και μεράκι, επιτελώντας διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ προσφύγων, μεταναστών και φορέων της Πολιτείας στο πλαίσιο της ενίσχυσης της θεσμικής εκπροσώπησης και συμμετοχής των ανθρώπων εκείνων που αναζητούν τους τρόπους για την επανεκκίνηση της ζωής τους. Ως σωματείο προσφυγικών και μεταναστευτικών κοινοτήτων θεωρούμε τη διαδικασία της ένταξης και της συμπερίληψης εξαιρετικά κρίσιμη και σημαντική για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ως εκ τούτου, διαχρονικά, αιτούμαστε τη συγκρότηση και σύλληψη ενός ολιστικού στρατηγικού σχεδίου που θα ορίσει τις διαδικασίες της ένταξης και της συμπερίληψης των προσφύγων και των μεταναστών στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Πολιτείας υποδοχής. Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, σταθερά, θέτει τις υπηρεσίες του στη διάθεση της Πολιτείας για τη συμβολή στη συγκρότηση ενός τέτοιου σχεδίου.

Το κείμενο που έθεσε το Υπουργείο Μετανάστευσης κι Ασύλου σε δημόσια διαβούλευση από τις 7 μέχρι και τις 22 Ιανουαρίου ορίστηκε λόγω, όχι, όμως, έργω, ως “Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη”. Από το πόνημα που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση είναι σαφές ότι εκλείπει τόσο η στρατηγική επίτευξης της ένταξης, όσο κι οι διαδικασίες που οφείλουν να τη συνοδεύουν. Είναι σαφές, μάλιστα, ότι εκλείπει η αναφορά στο μεταναστευτικό πληθυσμό – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συμπεριληπτικότητα κι επάρκεια του σχεδίου. Παράλληλα, εκλείπει όλη εκείνη η δουλειά που έχει πραγματοποιηθεί από έτερους φορείς της Πολιτείας, όπως φερ’ ειπείν της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι σαφές, επιπλέον, ότι λείπει το στίγμα της κοινωνίας των πολιτών.

Τα παραπάνω δεδομένα αναδεικνύουν ξεκάθαρα την απουσία πρότερης χαρτογράφησης των καλών πρακτικών στο πεδίο της υποδοχής και συμπερίληψης των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων και των μεταναστών. Η μη συνεκτίμηση σημαντικών εργαλείων όπως φερ’ ειπείν των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων και των Κέντρων Ένταξης Μεταναστών, αναδεικνύει τη στρατηγική τους απουσία. Η έλλειψη συγκεκριμένων και καθορισμένων βημάτων για την ενίσχυση της προσβασιμότητας του νεοεισερχόμενου πληθυσμού στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην αγορά εργασίας απηχούν τη βούληση ή μάλλον την έλλειψη βούλησης του σχεδίου.

Είναι, πραγματικά, κρίμα να μη γίνονται αντιληπτές οι προοπτικές ενίσχυσης της διαδικασίας της ένταξης και της συμπερίληψης των προσφύγων και των μεταναστών στην κοινωνία, σε μία τόσο κρίσιμη, για το ελληνικό κράτος, ιστορική συγκυρία.

Οι άνθρωποι με κίνητρο για ζωή δεν πρέπει να αποθαρρύνονται, αλλά να εντάσσονται και να συμπεριλαμβάνονται σε πλάνα τα οποία, λόγω κι έργω, στοχεύουν στην κοινωνική πρόοδο και στην ευμάρεια των πολιτών.

You might be interested in …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *