Νέα και Ενημερώσεις

Στη Βουλή των Ελλήνων το θέμα του Αφγανιστάν και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Την Τρίτη, 5 Ιουλίου η Βουλή των Ελλήνων υποδέχθηκε πρώην μέλη του Αφγανικού Κοινοβουλίου και μέλη της δικαστικής εξουσίας που βρέθηκαν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη πρόσφυγες κι αιτούντες άσυλο, ένα χρόνο μετά την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων και τη βίαιη κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων μαζί με την κοινότητα Αφγανών Προσφύγων και Μεταναστών Ελλάδος, ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη συμπερίληψη του ζητήματος του Αφγανιστάν στις εργασίες της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με αφορμή και τις επικείμενες εκδηλώσεις, αλλά και της συνολικής προσπάθειας που καταβάλλεται για την επαναφορά των καταστροφικών προβλημάτων που μαστίζουν το Αφγανιστάν στη διεθνή προσοχή.

Με ομιλία της από το βήμα, το λόγο πήρε πρώτη η κ. Γιουσουφί Ναζίφα, πρώην μέλος του Αφγανικού κοινοβουλίου κι αιτούσα άσυλο, η οποία ανέδειξε τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα της μετά κι από την εδραίωση των Ταλιμπάν στην εξουσία. Η κ. Γιουσουφί στάθηκε στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ταλιμπάν, περιγράφοντας τις συνθήκες της κοινωνικής καθημερινότητας στη χώρα, τονίζοντας πως οι γυναίκες βρίσκονται διαρκώς σε μεγάλο κίνδυνο. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στα δεινά που βρίσκουν συνέχεια το Αφγανιστάν, αναφερόμενη και στο σεισμό που προκάλεσε το θάνατο πάνω από 1000 ανθρώπων.

Στη συνέχεια, στο βήμα βρέθηκε το πρώην μέλος της δικαστικής εξουσίας στο Αφγανιστάν, κ. Χαϊνταρί Χασινά, η οποία στάθηκε στα θέματα δικαίου που καταπατώνται καθημερινά κι αδιάκοπα με τους Ταλιμπάν στην εξουσία, ενώ απεύθυνε έκκληση προς την Ελλάδα και το Δυτικό κόσμο να μην εγκαταλείψουν την υποστήριξη της χώρας της.

Τέλος, η κ. Ουμά Αχμαντί, πρώην μέλος του Αφγανικού κοινοβουλίου, στάθηκε στον αγώνα των Αφγανών προσφύγων να φτιάξουν τη ζωή τους μακριά από το Αφγανιστάν, από το οποίο έφυγαν παρά τη θέλησή τους αναζητώντας ελπίδα για μία καλύτερη ζωή.

Τη συζήτηση, που διεξήχθη στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων, άνοιξε κι έκλεισε με εισήγησή του ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της βουλής, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Χαιρετισμό απεύθυνε η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κ. Άννα Καραμανλή. Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, κ. Μαρία Συρεγγέλα κι η υφυπουργός Μετανάστευσης κι Ασύλου, αρμόδια για την ένταξη, κ. Σοφία Βούλτεψη. Από την Αξιωματική Αντιπολίτευση το λόγο έλαβε η Α’ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κ. Ειρήνη Αγαθοπούλου, ενώ παρόντες ήταν κι οι βουλευτές κ. Ψυχογιός και κ. Πούλου. Σε τοποθέτηση προχώρησε κι η Βουλευτής, κ. Λιάνα Κανέλλη, με εκπροσώπους της Ελληνικής Λύσης και του ΜΕΡΑ25 να ολοκληρώνουν τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Τα πρώην μέλη του Αφγανικού κοινοβουλίου και της δικαστικής εξουσίας συνόδευσαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, κ. Ζαν – Ντιντιέ Τοτό Τομ – Ατα, ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της κοινότητας Αφγανών Προσφύγων και Μεταναστών Ελλάδας, κ. Μοχτάρ Ρεζάϊ κι η Αντιπρόεδρος κ. Ραϊχάνα Γκάντζι, ο Διευθυντής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, κ. Γιονούς Μουχαμμαντί κι ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας, κ. Χρήστος Λαζαρίδης.

You might be interested in …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *