Νέα και Ενημερώσεις

Ισχυρή η φωνή των γυναικών – προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων είχε τη χαρά και την τιμή να βρεθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης (23 – 24 Ιουνίου) όπου και διεξήγαγε σειρά από ενημερωτικές συναντήσεις με προσφυγικές κοινότητες της πόλης, στο πλαίσιο της προγραμματικής συνεργασίας με το Refugee.info και το Mobile Info Team με τη χρηματοδοτική υποστήριξη του International Rescue Committee.

Η αρχή των συναντήσεων έγινε στο Οικουμενικό Εργαστήριο Προσφύγων της NAOMI που εργάζεται μεθοδικά και με προσήλωση στην υποστήριξη της εργασιακής ένταξης των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων μέσα από την εκμάθηση της τέχνης της ραπτικής.

Την ίδια ημέρα, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων επισκέφθηκε το Blue Refugee Center του SolidarityNow, κέντρο υποστήριξης των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που λειτουργεί από το 2016 προσφέροντας μία σειρά από σημαντικές υπηρεσίες στους ανθρώπους έχοντας, σταθερά, ως πυξίδα τη συμβολή στην κοινωνικοπολιτική και οικονομική τους ένταξη.

Αμφότερες οι συναντήσεις εστίασαν στην ενίσχυση της εκπροσώπησης των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων και των μεταναστών μέσα από τη συγκρότηση κοινοτήτων ή την ένταξη σε υπάρχοντα δίκτυα.

Την επόμενη ημέρα, το πρόγραμμα των συναντήσεων ξεκίνησε από το ELPIDA HOME, ένα πρότυπο κέντρο κοινότητας που εργάζεται στην ενδυνάμωση και στην υποστήριξη προσφύγων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της θεσμικής συμμετοχής των προσφύγων και των μεταναστών στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων κι ακόμα περισσότερο μέσα από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο κέντρο γυναικών της ΙΡΙΔΑ, σε μία από τις σημαντικότερες συναντήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος ενημέρωσης του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων. Η συμμετοχή των γυναικών στη συζήτηση για την ενδυνάμωση των κοινοτήτων και τη θεσμική εκπροσώπηση των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, υπήρξε μία πραγματική έμπνευση, επιδεικνύοντας μεγάλο ζήλο. Η βούληση των γυναικών για συμμετοχή στα δημόσια πράγματα και για δυναμική εκπροσώπηση των ίδιων είναι καταλυτική και είναι σε θέσει να βάλει τις βάσεις μίας ισχυρής παρουσίας στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, ως σωματείο συλλογικής εκπροσώπησης προσφυγικών κοινοτήτων, δίνει τη δυνατότητα στους πρόσφυγες και στους αιτούντες άσυλο, να γίνουν μέλη του οργανισμού ή να έρθουν σε επαφή με τις κοινότητες που τους εκπροσωπούν σε συλλογικό επίπεδο με στόχο την ενδυνάμωση της φωνής και της εκπροσώπησης τους σε τοπικό επίπεδο.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο στρατηγικός στόχος του οργανισμού μας στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενίσχυση της αλληλεπίδρασης των προσφυγικών κοινοτήτων με την κοινωνία υποδοχής για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κ. Δώρα Κοκοζίδου, μέλος της ομάδας υποστήριξης για την ένταξη των προσφύγων και την επικοινωνία με το Δήμο Θεσσαλονίκης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, για την πολύτιμη συμβολή της στην πραγματοποίηση των παραπάνω συνεδριών ενημέρωσης με τις προσφυγικές κοινότητες στην πόλη.

You might be interested in …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *