Νέα και Ενημερώσεις

Ενισχύουμε το πολύτιμο έργο των Ουκρανικών κοινοτήτων

Από την πρώτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία (24 Φεβρουαρίου) κι έχοντας νωπές τις μνήμες του Αφγανιστάν και της Συρίας, αποφασίσαμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στις Ουκρανικές κοινότητες, τυπικές και μη, έτσι ώστε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος για την υποδοχή των προσφύγων.

Όλο αυτό το διάστημα, όλους αυτούς τους μήνες, οι κοινότητες εργάζονται αδιάκοπα στην υποστήριξη των νεοεισερχομένων προσφύγων σε είδη πρώτης ανάγκης, πληροφορίες, σε οτιδήποτε χρειάζεται κάθε άνθρωπος που βρίσκεται σε μία τέτοια δυσχερή θέση. Όλους αυτούς τους μήνες έχει σχηματιστεί μία χρήσιμη εμπειρία για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Αυτά στοχεύουμε να αναδεικνύουμε στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, ασκώντας θεσμική πίεση για την ανάληψη θετικών πρωτοβουλιών στο πεδίο της υποδοχής και της ένταξης των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και βεβαίως και των μεταναστών.

Σε αυτό το πλαίσιο συναντηθήκαμε με την κοινότητα της Γης του Πελαργού στα γραφεία της στην Αθήνα, τακτικό μέλος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων. Με την κοινότητα συζητήσαμε για τη σημασία της θεσμικής συμμετοχής των ουκρανικών κοινοτήτων, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινωνία, αλλά και την ενδυνάμωση της παρουσίας τους στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων.

Παράλληλα, συναντηθήκαμε και με ένα εξαιρετικά δραστήριο κι αποτελεσματικό γκρουπ εθελοντριών – γυναικών, τις Ukrainian Women in Greece, με σκοπό να συζητήσουμε τις διαδικασίες και τις λεπτομέρειες για τη συγκρότηση μίας τυπικής κοινότητας, με καταστατικό λειτουργίας, μέλη και διοικητικό συμβούλιο. Σε αυτήν την προσπάθεια, το σημαντικότερο όλων είναι η ίδια η βούληση των γυναικών για ισχυρή δημόσια συμμετοχή μέσα από δραστηριότητες που φέρνουν κοντά τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και την κοινωνία υποδοχής.

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, ως σωματείο προσφυγικών και μεταναστευτικών κοινοτήτων στέκεται πάντοτε δίπλα στις κοινότητες και στις πρωτοβουλίες τους, ενισχύοντας τη δουλειά τους και δίνοντας χώρο για μεγαλύτερη συμμετοχή στα δημόσια πράγματα.

Οι συναντήσεις με τις δύο κοινότητες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προγραμματικής συνεργασίας με το Refugee.info με τη χρηματοδότηση του International Rescue Committee και με εταίρο το Mobile Info Team.

You might be interested in …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *