Δράσεις κατά του COVID-19

Κατά την περίοδο του πρώτου lockdown (Μάρτιο – Μάιο 2020), διαπιστώσαμε πως πολλοί άνθρωποι από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες αντιμετώπισαν άμεσα τις σκληρές συνέπειες της πανδημίας, μη έχοντας πρόσβαση σε πολύ βασικά αγαθά όπως φαγητό. Το ξέσπασμα αυτής της μεγάλης κρίσης προκάλεσε τα άμεσα αντανακλαστικά του σωματείου μας που ξεκίνησε μία προσπάθεια με σκοπό τη συλλογή πόρων για υποστήριξη των ανθρώπων αυτών.

Η προσπάθεια αυτή υλοποιήθηκε μέσω μιας χρηματοδοτικής καμπάνιας (https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/COVID-19-Greek-Forum-of- Refugees-Association ) που προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών διαφορετικών μερών. Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων κινητοποίησε την κοινωνία των πολιτών, τις προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες κι όλους τους ιδιώτες που εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να συνδράμουν, συντονίζοντας ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών, με στόχο την ταχεία και οργανωμένη διανομή κουπονιών σούπερ μάρκετ, φαρμάκων, τροφίμων και ρούχων στους ανθρώπους που βρέθηκαν σε έκτακτη ανάγκη. Σε αυτή την προσπάθεια βρέθηκαν αρωγοί μεγάλοι οργανισμοί όπως το European Programme for Integration and Migration(EPIM), το Open Society Foundation (OSF), αλλά και φίλοι του οργανισμού. 

Το επιστέγασμα της προσπάθειας αυτής ήρθε στις 10 Δεκεμβρίου του 2020, την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου το European Civic Forum, ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο 104 οργανώσεων από 24 διαφορετικές χώρες, βράβευσε το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και συγκεκριμένα, τον κ. Μούσα Σανκαρέ, Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρο της κοινότητας της Ακτής Ελεφαντοστού, για τη δράση μας κατά την περίοδο της πανδημίας στο πλαίσιο της ακατάπαυστης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.