Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, γνωστό με το ακρωνύμιο ΕΦΠ, φιλοξένησε στις 13 Ιανουαρίου το 1ο Συνέδριο της G100 στην Αθήνα με θέμα «Νέες φωνές για την Ευρώπη». Το ΕΦΠ, μια οργάνωση με πρόσφυγες επικεφαλείς που ιδρύθηκε το 2012, έχει ως στόχο από την ίδρυσή του να παρέχει ασφάλεια και να ενισχύσει τη φωνή προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ένα από τα βασικά δόγματα του ΕΦΠ είναι η αντιμετώπιση του άλυτου ζητήματος της αφομοίωσης, κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από την οργάνωση παρόμοιων δράσεων με αυτές της G100. Πρωτοβουλίες όπως αυτές έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν στον πρόσφυγα και στο μετανάστη προοπτική σε θέματα όπως η αφομοίωση, φέρνοντας τους ίδιους στο επίκεντρο.
Το Συνέδριο της G100 ξεκίνησε από τον σημερινό πρόεδρο του ΕΦΠ και της κοινότητας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό στην Ελλάδα, Jean Didier Toto, κατά το οποίο τόνισε τη σημασία εκδηλώσεων όπως αυτές της G100 και πώς η ενθάρρυνση των προσφύγων να μιλήσουν για τα συγκεκριμένα θέματα μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να καταλήξει σε αποφασιστικές λύσεις. Μετά τον Jean Didier, ο Mohammed Badran, πρόσφυγας από τη Συρία, ιδρυτικό μέλος τόσο της Νεολαίας Σύρων Προσφύγων Ολλανδίας (ΝΣΠΟ) όσο και της G100, μίλησε στο κοινό και παρουσίασε την ιδέα και το σκεπτικό πίσω από τη G100. Ο Mohammed αναγνώρισε μέσα από την ομιλία του ότι στη ζωή των προσφύγων επιβάλλονται οι πολιτικές της χώρας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Οι φωνές των Προσφύγων δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Τους επιβάλλονται οι πολιτικές της χώρας. Επομένως, οι πρόσφυγες θα πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους για να κάνουν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη (policy-makers) να τους ακούσουν». Η κύρια καταληκτική παρατήρησή του είναι ότι οι πρόσφυγες πρέπει να ενώσουν τις φωνές τους και να κάνουν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη (policy-makers) να τους ακούσουν, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από πρωτοβουλίες όπως αυτές της G100. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δράσεις της G100 έχουν πραγματοποιηθεί σε Άμστερνταμ, Βρυξέλλες, Βερολίνο και πλέον σε Αθήνα, Ζάγκρεμπ και Μάλτα.
Ακολούθησαν περισσότερες ομιλίες και χαιρετισμοί πριν από το κύριο μέρος της εκδήλωσης από άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της προσφυγικής και μεταναστευτικής ελληνικής κοινότητας, όπως του Συντονιστή του ΕΦΠ, Yonous Muhammadi. Ακολούθησε το κύριο μέρος της εκδήλωσης με τη μετάβαση της συζήτησης σε ροτόντες. Στόχος της εκδήλωσης της G100 στην Αθήνα ήταν να συζητηθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες κατά τη μακρά περίοδο ένταξής τους και να εξευρεθούν λύσεις. Καθώς υπήρχε ποικίλη εκπροσώπηση προσφύγων και μεταναστών από διαφορετικές χώρες (Αφγανιστάν, Αλβανία, Κονγκό Μπραζαβίλ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, περιοχή Κουρδιστάν ή Ιράκ, Ακτή Ελεφαντοστού, Ιράν, Πακιστάν, Συρία, Ουκρανία, Βέλγιο και Ελλάδα), δημιουργήθηκαν τρείς γλωσσικές ομάδες σε ροτόντες για να επιλέξουν οι συμμετέχοντες. Μία στα Γαλλικά, μία στα Αγγλικά και μία στα Φαρσί.
Μετά από μια γόνιμη συζήτηση, κάθε ομάδα παρουσίασε σημαντικότερες προκλήσεις και πιθανές λύσεις. Όλες οι ομάδες συμφώνησαν σε έξι κρίσιμα θέματα: i. Εγγραφή και απόκτηση νόμιμων εγγράφων (Ομαλοποίηση) ii. Γλώσσα iii. Ίσα δικαιώματα (Πολιτικά) iv. Διάλογος v. Ασφάλεια και Κοινωνική υποστήριξη vi. Διακρίσεις και Ρατσισμός. Όπως όμορφα έθεσαν οι Yonous, Moussa και άλλοι, μόλις ολοκληρωθεί η εγγραφή και η απόκτηση νόμιμων εγγράφων (Ομαλοποίηση), το επόμενο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί είναι η εκμάθηση της γλώσσας της χώρας υποδοχής. Αυτές οι διαδικασίες μπορούν να βοηθήσουν στην ελευθερία μετακίνησης και του διαλόγου, αντίστοιχα, που με τη σειρά τους μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης μιας αμφίδρομης διαδικασίας ένταξης, η οποία θα βοηθήσει τόσο την κοινωνία της χώρας υποδοχής όσο και τους πρόσφυγες μετανάστες να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον και να ανοίξει ο δρόμος για μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς. Moussa: «Σχετικά με την ένταξη, πιστεύω ότι η πιο σωστή λέξη και νόημα για μένα είναι η συμπερίληψη».