Νέα και Ενημερώσεις

Ποιός θέλει να είναι πρόσφυγας;

Τα ναυάγια στα Κύθηρα και στη Λέσβο ήρθαν να μας υπενθυμίσουν τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος που αναγκάζεται σε φυγή από την πατρίδα του.

Πόσοι νεκροί, πόσοι αγνοούμενοι, πόσοι συνάνθρωποι μας έχουν υποφέρει στο προσφυγικό ταξίδι; Αυτοί που τα κατάφεραν και σήμερα είναι ζωντανοί, έμειναν πίσω να μετράνε τις απώλειες. Συγγενείς, οικείοι, φίλοι. Για εμάς ένας νεκρός, ένας αγνοούμενος, δεν είναι ένας ξένος, ένας αριθμός. Είναι η υπενθύμιση του τραύματος του ξεριζωμού και του προσφυγικού ταξιδιού.

Δυστυχώς όλα όσα συνέβησαν στα Κύθηρα και στη Λέσβο αποτελούν τη συνέχεια όλων όσων διαδραματίζονται τόσο στα χερσαία, όσο και στα υδάτινα σύνορα. Οι εντάσεις στα σύνορα των χωρών, μέσα από τα οποία πραγματοποιούνται οι διαδρομές των προσφύγων, έχουν πάντοτε ως θύματα τους πρόσφυγες. Οι γεωπολιτικές συγκρούσεις τρέπουν τους ανθρώπους σε φυγή και τους ωθούν σε ένα ταξίδι όπου κι οι ίδιοι αναγνωρίζουν πως οι πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους είναι μοιρασμένες. Αυτό είναι το μέγεθος της απελπισίας των ανθρώπων που αναζητούν ειρήνη.

Οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται στις ίδιες τις χώρες προέλευσης των προσφύγων. Η αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στις περιοχές αυτές θα περιορίσει σημαντικά την ανθρώπινη οδύνη της επικίνδυνης μετακίνησης. Άλλωστε, αυτό ελπίζουν κι ονειρεύονται οι ίδιοι οι πρόσφυγες, να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το σπίτι και τον τόπο τους.

Ωστόσο, η στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην ανθρώπινη δυστυχία πρέπει να είναι συμβατή με όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πρόσβαση στο άσυλο είναι βασικό και θεμελιώδες δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους κι η ανεμπόδιστη εφαρμογή του αντανακλά στο πυρήνα των ανθρώπινων αξιών.

Ως σωματείο προσφυγικών κοινοτήτων, αγωνιούμε μαζί με τους συγγενείς, τους οικείους και τους φίλους των αγνοουμένων, πενθούμε με όσους έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, προβληματιζόμαστε για τη συνεχή περιστολή των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ας είμαστε ειλικρινείς κι ας αναρωτηθούμε, ποιός θέλει να είναι πρόσφυγας;

Φωτογραφία: Γιώργος Μουτάφης / The Other Half

You might be interested in …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *