Νέα και Ενημερώσεις

Οι προκλήσεις στη διαδικασία ασύλου: Η αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας

Αγαπητές φίλες κι αγαπητοί φίλοι,

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων σας προσκαλεί όλες κι όλους στη δημόσια συζήτηση με θέμα “Οι προκλήσεις στη διαδικασία ασύλου: Η αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας”.

Η δημόσια συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων στις 3 Μαρτίου στις 12:00 μ.μ. και θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων στο Facebook.

Το πλαίσιο

Στις 7 Ιουνίου του 2021 με Κοινή Υπουργική Απόφαση η ελληνική κυβέρνηση ανακήρυξε, μονομερώς, την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα για αιτούντες άσυλο που προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν, τη Σομαλία και τη Συρία.

Εξ αιτίας αυτής της απόφασης, μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο είδε τις αιτήσεις του να κρίνονται ως απαράδεκτες κι εν τέλει να απορρίπτονται πλήρως, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από τις ούτως ή άλλως περιορισμένες υπηρεσίες – όπως αυτές της στέγασης και της χρηματικής βοήθειας. Ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα αυξάνεται σημαντικά επεκτείνοντας το δράμα του προσφυγικού ταξιδιού κι αναγκάζοντας τους ανθρώπους σε μία μόνιμη κατάσταση παραμονής στο κενό όπου οι προσδοκίες για μία καλύτερη ζωή καταβαραθρώνονται. Μόλις οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν την απόρριψη της υπόθεσης τους, στερούνται της προσβασιμότητας σε κοινωνικές παροχές και προστίθενται στον ολοένα κι αυξανόμενο αριθμό των ευάλωτων κι αόρατων ανθρώπων που διαβιούν στη χώρα.

Πάνω σε αυτό το ζήτημα το πάνελ μας καλείται να αναφερθεί στις προκλήσεις που απορρέουν από αυτήν την αρνητική εκ του αποτελέσματος Κοινή Υπουργική Απόφαση, στοχεύοντας στην ανάδειξη των προεκτάσεων της στο δημόσιο διάλογο.

Το πάνελ

κ. Γιονούς Μουχαμμαντί, Διευθυντής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Σύμβουλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τις θέσεις των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Πολιτών και μέλος της Διεθνούς Πρωτοβουλίας της Αφγανικής Διασποράς.

κ. Ρεσάντ Τζαλαλί, Υπεύθυνος Πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (European Council on Refugees and Exiles)

κ. Ελένη Τάκου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια στο HumanRights360

κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

κ. Παλουασά Ασραφί, Αιτούσα άσυλο από το Αφγανιστάν στην Ελλάδα

https://www.facebook.com/events/526821535402685/?ref=newsfeed

You might be interested in …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *