Νέα και Ενημερώσεις

Η συγκρότηση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων στην πόλη της Καρδίτσας

Την Τετάρτη, 15 Ιουνίου το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων εγκαινίασε την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων μαζί με το Δήμο της Καρδίτσας, λίγες ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα προσφύγων (20 Ιουνίου), σε μία κίνηση υψηλής σημασίας για την πόλη και για τις προσφυγικές κοινότητες.

Για δύο περίπου χρόνια, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Καρδίτσας, εργάστηκαν στην ενδυνάμωση των προσφυγικών κοινοτήτων στην πόλη με στόχο τη διαμόρφωση των συνθηκών αντιπροσώπευσης στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων. Παράλληλα, εργαστήκαμε με τη Δημοτική αρχή, η οποία έδειξε από την πρώτη στιγμή την απαραίτητη βούληση για τη συγκρότηση του οργάνου, προκειμένου να θέσουμε τα θεμέλια της θεσμικής συμμετοχής των προσφύγων και των μεταναστών.

Στην πρώτη συνεδρίαση μετείχαν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων κι Αντιδήμαρχος, κ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κι Αντιπρόεδρος, κ. Στέφανος Θεολόγης και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ζήση, κ. Κρανιάς, κ. Μακρή, κ. Κολοκύθα και κ. Ζυγογιάννης.

Από την πλευρά των προσφυγικών κοινοτήτων, παρόντες ήταν οι κ. Ντορσέλ Καμουάκα, Ζοζέφ Γιαμπ και Εβαρίστ Κατάμπα. Μέλη του Συμβουλίου θα είναι επίσης οι κ. Μάικ Νκουνκού, Βιτάλ Μάτα και Φαλόν Βούντα Ντιζονγκό. Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Ζαν – Ντιντιέ Τοτό Τομ – Ατα, συνοδευόμενος από τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας του οργανισμού, κ. Χρήστο Λαζαρίδη.

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων έδωσε τη δυνατότητα στις τοπικές προσφυγικές κοινότητες να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων μέσα από τη διαδικασία πιστοποίησης τους ως μέλη του σωματείου, προκειμένου να επιτευχθεί η εκπροσώπησή τους. Η παρουσία της προσφυγικής κοινότητας στην πόλη της Καρδίτσας είναι εξαιρετικά δυναμική κι επιθυμεί την ενεργεί συμμετοχή της στη διαδικασία της ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών. Από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Αναπτυξιακής Εταιρείας, σκοπός της οποίας ήταν η ενημέρωση των προσφύγων για τη δυνατότητα της θεσμικής τους συμμετοχής, πέρα από τη διεξοδική περιγραφή των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, αναδείχθηκε η διάθεση των ανθρώπων στο να εργαστούν μαζί το Δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες στη συγκρότηση προτάσεων.

Υπενθυμίζουμε πως αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων είναι η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του δήμου, ως προς την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, την επαφή τους με δημόσιες αρχές ή τη δημοτική αρχή. Επιπλέον, είναι η υποβολή εισηγήσεων προς το δημοτικό συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και προσφύγων και εν γένει την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν, ιδίως μέσω της οργάνωσης συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις δημοτικές υπηρεσίες. Τέλος, η διοργάνωση, σε συνεργασία με τον δήμο, εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως στις 23 Ιουνίου και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων κλήθηκε να παρουσιάσει ενώπιον του Συμβουλίου, αλλά και της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης του Υπουργείου Μετανάστευσης κι Ασύλου, την πρακτική της συγκρότησης των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων σε όλη την Ελλάδα. Την παρουσίαση πραγματοποίησε ο κ. Νικόδημος Μάινα Κινύουα.

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, ως ο μοναδικός φορέας συλλογικής εκπροσώπησης των προσφύγων στην Ελλάδα, εργάζεται στην ανασυγκρότηση και στην ενδυνάμωση των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων σε όλη την επικράτεια, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Η θεσμική συμμετοχή των προσφύγων και των μεταναστών στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων αποτελεί για εμάς κρίσιμο στόχο για την κοινωνική ένταξη και συμπερίληψη.

You might be interested in …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *