Νέα και Ενημερώσεις

Αφγανιστάν: Ένας χρόνος μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν, η Εξοδος και η Οδύνη του Αφγανικού λαού

Τη Δευτέρα, 11 Ιουλίου στο συνεδριακό χώρο του Σεράφειου του Δήμου Αθηναίων, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων μαζί με το Ευρωπαϊκό συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ECRE) και την Αφγανική Κοινότητα Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, οργάνωσαν από κοινού μια ενημερωτική ημερίδα για το Αφγανιστάν, ένα χρόνο μετά τη βίαιη κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Η κ. Nasifa Yusofi Bek, μέλος του τελευταίου Αφγανικού Κοινοβουλίου και πρόεδρος του Δικτύου των Αφγανών Γυναικών Βουλευτών και Ηγετών (AWPLN) στην Ελλάδα, ήταν κεντρική ομιλίτρια και άνοιξε την εκδήλωση με μια πολύ σημαίνουσα ομιλία. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: “Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από την κατάρρευση του Αφγανιστάν και τη βίαιη κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και δυστυχώς αυτός ο χρόνος αποτελεί την πιο σκοτεινή περίοδο για τον Αφγανικό λαό στην ιστορία της χώρας. Οι γυναίκες έχουν αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Παρά τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας και ειδικότερα των Αφγανών γυναικών που συνηγορούν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η εμμονή των Ταλιμπάν στην εφαρμογή της δικής τους στρατηγικής  χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν  τις προσδοκίες του Αφγανικού λαού”.

Το πρώτο πάνελ συζήτησης ανέδειξε την κατάσταση στο εσωτερικό του Αφγανιστάν, ειδικότερα κατά τον περασμένο χρόνο, εστιάζοντας στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην κοινωνική καθημερινότητα που αντιμετωπίζει ο Αφγανικός λαός.

Το πάνελ συζήτησης είχε τρεις διακεκριμένες προσωπικότητες με υψηλή εξειδίκευση στο πεδίο του Αφγανιστάν:

Η κ. Tahmina Salik, συνιδρύτρια και Διευθύντρια του μη κυβερνητικού οργανισμού PAREI, του οποίου βασική εργασία αποτελεί η εστίαση στις προσπάθειες εξάλειψης της φτώχειας και ανάδειξη των θεμάτων της ισότητας των φύλων, παράλληλα με την δημιουργία ευκαιριών για τους ανθρώπους από το Αφγανιστάν. Η κ. Tahmina ηγείται του Δανο-Αφγανικού Φόρουμ Γυναικών της Αφγανικής Διασποράς (DAKDIF) υπερασπιζόμενη με σθένος τα δικαιώματα των γυναικών στην Δανία και στο Αφγανιστάν.

Η κ. Tahmina επισκέφθηκε το Αφγανιστάν τον περασμένο Φεβρουάριο συναντώντας τις θαρραλέες Αφγανές γυναίκες οι οποίες καθημερινά μάχονται για τα δικαιώματα τους. Η κ. Tahmina ήρθε σε στενή επαφή με την οδυνηρή κατάσταση που αντιμετωπίζουν αυτές οι σπουδαίες γυναίκες υπό το φόβο και τον τρόμο του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Χαρακτηριστικά επανέλαβε ξανά και ξανά: “Οι Ταλιμπάν δεν άλλαξαν μέσα στη δεκαετία του ’90. Δεν άλλαξαν τους τελευταίους 10 με 11 μήνες. Επομένως, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα αλλάξουν ούτε τώρα”.

Η Δρ. Homaira Rezaie, Επικεφαλής της Επιτροπής των Χαζαρά στο Ηνωμένο Βασίλειο, με άριστη γνώση της κατάστασης του πεδίου των δικαιωμάτων των γυναικών και των μειονοτήτων στο Αφγανιστάν, τοποθετήθηκε για το θέμα των ευάλωτων ομάδων και των μειονοτήτων στη χώρα. Συγκεκριμένα, ανέφερε: “Το Αφγανιστάν αποτελείται από μειονοτικές ομάδες. Δεν υπάρχει πλειοψηφούσα ομάδα. Και αυτό αντανακλά στην διαφορετικότητα και στην ποικιλομορφία της χώρας. Ολόκληρη η χώρα αποτελείται από μεινότητες. Συνεπώς, ό,τι βλέπει κανείς και ό,τι επιθυμεί να δει κανείς αφορά μια συμπεριλπτική κοινωνία η οποία δυστυχώς δεν υπάρχει κάτω από το καθεστώς των Ταλιμπάν”.

Αναφορικά με τις ευάλωτες ομάδες πρόσθεσε: “Μία από τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες είναι οι γυναίκες και μάλιστα λόγω του φύλου τους. Στο Αφγανιστάν, όμως, υπάρχουν ακόμη δύο άλλες ομάδες οι οποίες είναι εξαιρετικά ευάλωτες κάτω από το παρόν καθεστώς των Ταλιμπάν. Πρόκειται για  ορισμένες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες. Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων στη χώρα ασπάζονται το Σουνιτικό Ισλαμ, όποιος δεν εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία, αυτομάτως, αποτελεί μεινοτική ομάδα και εντάσσεται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες”.

Η κ. Φιλιώ Κοντραφούρη, δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια στο Αφγανιστάν από το 2005 μέχρι και τον Άυγουστο του 2021, με μια πληθώρα συνεργασιών με Ευρωπαϊκά και διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, ξεκίνησε την ομιλία της μιλώντας για όλα όσα έζησε στο Αφγανιστάν μέσα από την μακρά επαγγελματική πορεία της στην χώρα ως δημοσιογράφος. Η ίδια έζησε και κατέγραψε την εξέλιξη της κατάστασης στην χώρα, ιδίως κατά την διάρκεια της περιόδου μετά το 2002 και την μετά-Ταλιμπάν εποχή, αλλά και κατά την περίοδο της πτώσης του Αφγανιστάν στα χέρια του Ταλιμπαν με την ταυτόχρονη αποχώρηση του ΝΑΤΟ και των δυτικών δυνάμεων από την χωρα. “Μέχρι το 2001 το Αφγανιστάν ήταν μια ξεχασμένη από τον κόσμο χώρα. 20 χρόνια μετά επανήλθε στο προσκείνιο και έγινε διάσημη για όλους τους λάθους λόγους. Δυστυχώς επανήλθε ακριβώς εκεί που ήταν 20 χρόνια πριν, ξανά ξεχασμένη στον βούρκο”.

Στο δεύτερο πάνελ, η Δρ. Αγγελική Δημητριάδη, κύρια ερευνήτρια στο Global Public Policy institute (GPPi) με αντικείμενο εργασίας της πολιτικής διαχείρισης της μετανάστευσης και της διακυβέρνησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ήταν υπεύθυνη για το συντονισμό της συζήτησης.

Ο κ. Reshad Jalali, υπεύθυνος Πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, πήρε πρώτος το λόγο δίδοντας πολύ χρήσιμα δεδομένα αναφορικά με την κατάσταση των Αφγανών προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη. Ακολούθως, ο κ. Μίνως Μουζουράκης, Επικεφαλής του Νομικού Τμήματος του Refugee Aegean Support (RSA), παρουσίασε εκτενώς το νομικό πλαίσιο που ορίζει τις διαδικασίες της αίτησης ασύλου, καθώς και τα ζητήματα που αναδεικνύονται μέσα από αυτές. Ο κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, εστίασε στα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που επηρεάζουν την υποδοχή και την ένταξη των προσφύγων, ενώ, τέλος, η κ. Raihana Gangi, Αντιπρόεδρος της Αφγανικής Κοινότητας Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, απεύθυνε έκκλιση στις ελληνικές και στις Ευρωπαϊκές αρχές, καθώς, και στην κοινωνία των πολιτών για ισότιμη κι ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο από το Αφγανιστάν.

Ο στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενδυνάμωση της φωνής των ανθρώπων του Αφγανιστάν και η επαναφορά των προβλημάτων που μαστίζουν την Αφγανική κοινωνία πίσω στην ημερίσια διάταξη. Το ισχυρότερο μήνυμα της εκδήλωσης ήταν πως το πάθος για δημοκρατία στο Αφγανιστάν παραμένει άσβεστο.

You might be interested in …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *