Με βαθιά θλίψη και οδύνη στεκόμαστε μπροστά, για άλλη μία φορά, στις ανείπωτες τραγωδίες που εκτυλίχθηκαν στα νερά του Αιγαίου, τον πλέον υγρό τάφο ανθώπινων ζωών.
Ανάμεσα στους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα στα παγωμένα νερά βρίσκονταν μωρά, με το μικρότερο μόλις τεσσάρων μηνών, γυναίκες και παιδιά. Μια μητέρα θρηνεί τρία από τα παιδιά της, ενώ ένας πατέρας έχασε τη σύζυγό του και την κόρη του, ζωές που κόπηκαν πρόωρα, όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν και οικογένειες που καταστράφηκαν.
Τον Νοέμβριο, τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 45 θανάτους από την αρχή του έτους αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). «Την επείγουσα ανάγκη για μακροπρόθεσμες λύσεις και ασφαλέστερες και αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις» για τους ανθρώπους που φεύγουν από τις συγκρούσεις, τους διωγμούς, τη βία ή τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε η εκπρόσωπος της UNHCR στην Ελλάδα, Μαρία Κλάρα Μαρτίν.
«Η καταμέτρηση των ζωών που χάνονται στη θάλασσα δεν μπορεί να γίνει κανόνας – δεν πρέπει να το συνηθίσουμε», είπε.
Οι αρμόδιες αρχές, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οφείλουν να αναλάβουν πιο συντονισμένες προσπάθειες για τη διασφάλιση της προστασίας όσων κινδυνεύουν και να επενδύσουν σε πολιτικές που σέβονται και διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι ζωές που χάθηκαν δεν είναι απλώς αριθμοί· είναι ψυχές που πάλευαν για την ελπίδα και το δικαίωμα στη ζωή. Μωρά, παιδιά, μητέρες και πατέρες που αναζήτησαν ασφάλεια βρήκαν, αντί αυτής, τον θάνατο. Δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να απαλύνουν τον πόνο των οικογενειών που θρηνούν. Αυτή η αδικία μάς γεμίζει με απέραντη λύπη αλλά και αποφασιστικότητα να αγωνιστούμε για έναν κόσμο όπου τέτοιες τραγωδίες δεν θα επαναληφθούν ποτέ!
Διαβάστε όλη την ανακοίνωση της UNHCR ΕΔΩ