Προγράμματα

Η ομάδα ποδοσφαίρου του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων (GFR F.C.)

Το ποδόσφαιρο αποτελεί ένα ιδανικό εργαλείο για την προσέγγιση και την επίτευξη του στόχου της ένταξης των προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην τοπική κοινωνία.

Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που οικοδομήθηκε τα τελευταία χρόνια σε καθημερινή επαφή με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες, αντιληφθήκαμε πως η δημιουργία και η συνέχεια της ποδοσφαιρικής ομάδας αποτελεί σημείο αναφοράς για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που τη στελεχώνουν.

Έτσι, λοιπόν, μέσα από την καθημερινή αγωνιστική δραστηριότητα, οι κοινότητες έρχονται σε επικοινωνία, αλληλεπίδραση κι ουσιαστική επαφή μεταξύ τους, αντιμετωπίζοντας τα δύσκολα ζητήματα της διάκρισης και του διαχωρισμού, μέσα από το καθεστώς μίας αθλητικής ομάδας, με βάσεις, αρχές, αξίες κι ένα μηχανισμό λειτουργίας που μπορεί κι ενσωματώνει άτομα με διαφορετικό πολιτιστικό και πολιτισμικό υπόβαθρο.

Ο αθλητισμός αποτελεί ένα πολύτιμο μέσο για τα νέα άτομα να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να σφυρηλατήσουν έναν ισχυρό χαρακτήρα. Μέσω αυτής της ποδοσφαιρικής ομάδας στοχεύουμε να αντιμετωπίσουμε αρκετά ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των προσφύγων και μεταναστών μελών της ομάδας.

Η ίδια η ομάδα προσφέρει μια ενισχυμένη αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφορετικών εθνικοτήτων που αποτελούν την ομάδα και μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως εργαλείο χαρτογράφησης που θα συλλέξει τις προκλήσεις και τις ανάγκες των προσφυγικών κοινοτήτων, των αιτούντων άσυλο κλπ. Επιπλέον, θα εμπλουτίσει τις δεξιότητες των συμμετεχόντων με γενικό στόχο τη δημιουργία μιας ακαδημίας που θα λειτουργεί ως ομάδα ταλέντων για ποδοσφαιρικές ομάδες σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το GFR F.C. προέκυψε μέσω του προγράμματος Erasmus+ και συγκεκριμένα, μέσα από το MATCH Project in Greece το οποίο είχε ως στόχο την υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης μέσω του αθλητισμού.

Η επιτυχία του έργου συνίσταται στη προθυμία των μελών της ομάδας να συνεχίσουν να αγωνίζονται κάτω από τη σκέπη του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, γεγονός το οποίο μας οδήγησε στο να εργαστούμε σοβαρά για την προσπάθεια βιωσιμότητας του εγχειρήματος.

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων ήταν ο μοναδικός εταίρος του αρχικού έργου που επέλεξε να διατηρήσει την ομάδα και να την υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο.

Σήμερα το Greek Forum of Refugees Football Club αριθμεί είκοσι πέντε (25) τακτικά μέλη του ρόστερ και περίπου 50 νέους αθλητές που εργάζονται μέσα από τις καθημερινές προπονήσεις για την ανάπτυξη και τη βελτίωσή τους. Η ομάδα προπονείται καθημερινά και συμμετέχει, παράλληλα, σε ένα από τα πιο ιστορικά πρωταθλήματα ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, το anexartito.com, το οποίο μετρά πάνω από σαράντα χρόνια παρουσίας στα ερασιτεχνικά αθλητικά δρώμενα.

Η ομάδα αποτελείται από αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες, μετανάστες και άτομα δεύτερης γενιάς που γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Ο κορμός μας αποτελείται από νέους με αφρικανική καταγωγή, όμως, η ομάδα διατηρεί μία εξαιρετική ποικιλομορφία: Συρία, Αφγανιστάν, Νιγηρία, Κονγκό, Καμερούν, Γουινέα, Ακτή Ελεφαντοστού, Μάλι, Ερυθραία, Τανζανία, Ουγκάντα, Γκάνα, Μπουρούντι, Σιέρα Λεόνε, Ιράκ, Παλαιστίνη, είναι οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι αθλητές που στελέχωσαν και στελεχώνουν την ομάδα.

Οι αθλητές της ομάδας είναι κατά κανόνα από 18 έως 34. Πολλοί από τους αθλητές μας έχουν περάσει από το επαγγελματικό ή το ημι – επαγγελματικό ποδόσφαιρο κι οι εμπειρίες τους μας βοηθούν να καθοδηγήσουμε τους νεότερους στα σωστά βήματα.

Η Ελλάδα ως χώρα διέλευσης για τους περισσότερους από τους προαναφερθέντες πληθυσμούς σημαίνει ότι η ομάδα ανανεώνει συνεχώς τα μέλη της διατηρώντας, ωστόσο, μια βάση αφοσιωμένων αθλητών.

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων αξιοποιεί την ποδοσφαιρική ομάδα ως εργαλείο χαρτογράφησης των αναγκών και των προκλήσεων των προσφυγικών και μεταναστευτικών κοινοτήτων. Έτσι, λοιπόν, εργαζόμαστε προκειμένου να διευκολύνουμε την προσβασιμότητα των μελών της ομάδας στις εκπαιδευτικές διαδικασίες, στην αγορά εργασίας, στις υπηρεσίες υγείας και στην αλληλεπίδρασή τους με τις διοικητικές υπηρεσίες. Παράλληλα, ενισχύουμε τους αθλητές που προσπαθούν να ανελιχθούν σε αθλητικό επίπεδο μέσα από την επικοινωνία και τη δικτύωση με αθλητικά σωματεία κι ενώσεις.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του έργου αποτυπώνεται στη λειτουργία της ποδοσφαιρικής ομάδας κατά την περίοδο της πανδημίας, όπου πολλοί από τους παίκτες μας αντιμετώπισαν, ακόμη και ζητήματα επιβίωσης. Ο πυρήνας της ομάδας ενεργοποιήθηκε αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία της καταγραφής, αλλά και της επίλυσης των προβλημάτων. Έτσι, επιβεβαιώθηκε η βασική αρχή του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων: Οι λύσεις μπορούν να έρθουν από τους πρόσφυγες, με τους πρόσφυγες, για τους πρόσφυγες.

Available classes

Μάθετε περισσότερα για εμάς

Ελάτε σε επαφή σήμερα!

Learn more about our Cause

Contact us today!