Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων για την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς

Home / Featured News / Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων για την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς

Σήμερα χτύπησε το πρώτο κουδούνι της χρονιάς και τα προαύλια των σχολείων στις γειτονιές γεμίσανε, ξανά, στον απόηχο του καλοκαιριού, παιδικές φωνές.

Το σχολείο είναι μία καθοριστική εμπειρία για την εξέλιξη του χαρακτήρα και της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Κανένα παιδί δεν πρέπει να μένει μακριά από αυτό. Από κανένα παιδί δεν πρέπει να στερείται το δικαίωμα στη γνώση και στη μάθηση.

Το πρόβλημα της πρόσβασης οικογενειών με προσφυγικό ή μεταναστευτικό υπόβαθρο στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι διαχρονικό. Δεν παραγνωρίζουμε, βέβαια, πως έχει συντελεστεί πρόοδος στην υποδοχή των προσφυγόπουλων από το ελληνικό σχολείο με την αμέριστη συμπαράσταση των δασκάλων στην πρωτοβάθμια, στη δευτεροβάθμια και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όμως, δε μπορούμε παρά να επισημάνουμε το προβληματικό γραφειοκρατικό πλαίσιο που δημιουργεί προσκόμματα στην άμεση ένταξη κι ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στο ελληνικό σχολείο. Τις δυσκολίες στην απόκτηση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών που χρειάζονται για την εγγραφή, αλλά και τις δεδομένες συνθήκες. Το στεγαστικό ζήτημα, όπου πολλές οικογένειες αδυνατούν να δηλώσουν μία διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, γεγονός που τους καθιστά “αόρατους”. Την έλλειψη βιβλιάριων υγείας και την τροποποίηση στη διαδικασία χορήγησης του ΑΜΚΑ. Ούτε ο χρόνος, ούτε κι η ποιότητα των διαδικασιών συμβάλλουν στην άμεση ένταξη κι ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Ακόμη, όταν τα παιδιά αυτά καταφέρνουν να πάνε στο σχολείο, προβληματιζόμαστε για το κατά πόσο εφικτή πραγματικά είναι η ένταξή τους. Εάν, μάλιστα, λάβουμε ως δεδομένο ότι μιλάμε για παιδιά που φέρουν τραυματικές εμπειρίες όπως ο πόλεμος – πολλά εξ αυτών πρόλαβαν να δουν έστω στα κλεφτά τι σημαίνει πόλεμος – το προσφυγικό ταξίδι, η φτώχεια, η ενδοοικογενειακή βία, τα παιδιά αυτά χρειάζονται ανθρώπους που νοιάζονται, πρωτίστως και ξέρουν πως γίνεται να συντελεστεί η ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον.

Και σας μιλάμε εκ πείρας όταν σας λέμε ότι υπάρχουν τόσα και τόσα παιδιά εκεί έξω με άσβεστο πάθος και θέρμη να ακούσουν κι εκείνα το σχολικό κουδούνι, να καθίσουν στα θρανία, να αλληλεπιδράσουν με τους συμμαθητές και τους δασκάλους, να μάθουν και να πάρουν τα εφόδια για τη ζωή τους.

Και θέλουμε να τα βλέπουμε χαμογελαστά, να έρχονται στο γραφείο μας, να μας ρωτάνε για τα μαθηματικά, την ιστορία, το περιβάλλον κι όλα αυτά τα μαγικά που περιλαμβάνονται στο σχολείο και συμβαίνουν σε μία σχολική τάξη.

Κανένα παιδί δεν πρέπει να μένει μακριά από τη σχολική εμπειρία. Κανένα προσφυγόπουλο δεν πρέπει να στερείται την ευκαιρία από το να ξεκινήσει ξανά τη ζωή του μέσα από τη διαδικασία της μάθησης.

Δώστε την ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά και σε λίγα χρόνια θα φουσκώνετε από υπερηφάνεια για την επιλογή σας.

Afghani refugee children play at the Pikpa refugee camp, in Mytilene, on the island of Lesbos, Greece on Wednesday, October 7th, 2015. (Photo credit/Tara Todras-Whitehill/Refugees.Info)
%d bloggers like this: