Να κάνουμε ορατά τα προβλήματα των αόρατων ανθρώπων

Home / Δελτίο Τύπου / Να κάνουμε ορατά τα προβλήματα των αόρατων ανθρώπων
Να κάνουμε ορατά τα προβλήματα των αόρατων ανθρώπων

Ξεκινώντας την προσπάθειά μας για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων κι εντελώς αόρατων στην κοινωνία ανθρώπων, που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, γνωρίζαμε πως το έργο μας ήταν τόσο δύσκολο, όσο κι αναγκαίο.

Η προσπάθειά μας ενισχύθηκε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει να ενισχύεται από όλους εσάς που γενναιόδωρα προσφέρετε τη βοήθειά σας. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας.

Μπορείτε να στηρίξετε την καμπάνια μας εδώ.

Τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής

Όπως έχουμε, ήδη, κοινοποιήσει από την πρώτη στιγμή αυτής της κρίσης προσπαθούμε να χαρτογραφήσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων σε συνεργασία με κοινότητες προσφύγων και μεταναστών. Έχοντας προβεί στην αγορά 220 vouchers των 10 και των 20 ευρώ, συνεργαζόμενοι με σούπερμαρκετ, δώσαμε τη δυνατότητα είτε σε οικογένειες, είτε σε μεμονωμένα άτομα, να αγοράσουν ό,τι εκείνοι, χρειάζονται πρωτεραιοποιώντας οι ίδιοι την κάλυψη των δικών τους αναγκών.

Ταυτόχρονα, θέσαμε σε εφαρμογή ένα σύστημα διανομής της υλικής βοήθειας κατ’ οίκον με την υποστήριξη εθελοντών,τους οποίους κι ευχαριστούμε θερμά, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας όπως αυτά ορίζονται από την Πολιτεία, αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι ανάγκες και τα προβλήματα που ανακύπτουν 

Από την κατ’ οίκον διανομή, αλλά κι από τη συνεργασία μας με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες, έχουμε παρατηρήσει πως ανακύπτουν περισσότερες ανάγκες και προβλήματα.

Πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη σε φαρμακοϊατρική περίθαλψη. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, παρατηρούμε έλλειψη ακόμη και σε παυσίπονα ή και θερμόμετρα.

Το βασικότερο πρόβλημα μεταξύ άλλων, όμως, είναι το θέμα της στέγασης. Πολλοί άνθρωποι που έχουν αναγνωριστεί ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας θα αναγκαστούν μέχρι τέλος Μαΐου να εγκαταλείψουν είτε τη δομή προσωρινής φιλοξενίας, είτε το σπίτι στο οποίο φιλοξενούνται βάσει στεγαστικού προγράμματος, χάνοντας, παράλληλα την πρόσβαση στη χρηματική βοήθεια (cash card). Την ίδια ώρα σε άλλα διαμερίσματα αναγκάζονται να μένουν πολλές οικογένειες μαζί (σε περιπτώσεις ακόμη και 30 άτομα σε ένα σπίτι), γεγονός το οποίο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Ακόμη, πολλοί πρόσφυγες έχουν φιλοξενήσει, προσωρινά και κατά τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης, πολλούς αστέγους. Μετά το πέρας του πρώτου αυτού κύματος της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν σύντομα να μείνουν στο δρόμο.

Την ίδια στιγμή, παρατηρήσαμε την αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Ο αναγκαστικός εγκλεισμός στην περίοδο της πανδημίας, ιδιαίτερα στις συνθήκες που ζουν πρόσφυγες και μετανάστες, έχουν εντείνει το στρες και την ανησυχία, γεγονός το οποίο έχει πολύ άσχημες επιπτώσεις σε όλα τα μέλη της οικογένειας, ακόμα περισσότερο στα ίδια τα παιδιά.

Τέλος, ένα από τα διαρκή και μείζονα προβλήματα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι αυτό της ελλιπούς ή και μηδαμινής πρόσβασης στην πληροφόρηση. Ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για όλους μας και με δεδομένο πως πρόκειται για μία κρίση δημόσιας υγείας, η σωστή πληροφόρηση είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Έτσι, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για την σωστή ενημέρωση των ανθρώπων όσον αφορά τα θέματα που αφορούν την υγειονομική τους προστασία κι όχι μόνο.

Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας στο να καταστήσουμε ορατά τα προβλήματα των αόρατων ανθρώπων.

Κι εσείς είστε οι σημαντικότεροι υποστηρικτές μας!

 

%d bloggers like this: