Κανένας άνθρωπος στο δρόμο

Home / Δελτίο Τύπου / Κανένας άνθρωπος στο δρόμο
Κανένας άνθρωπος στο δρόμο

Δήλωση του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων

Για ακόμη μία φορά παρακολουθούμε με λύπη ανθρώπους να μένουν στο δρόμο, χωρίς ελπίδα και χωρίς τα απαραίτητα εφόδια για τη συνέχιση τη ζωής τους. Χωρίς δουλειά, χρήματα, χωρίς μία ασφαλή και μόνιμη στέγη. Η εκκένωση της κατάληψης επί της οδού Θεμιστοκλέους στο κέντρο της Αθήνας κι η επακόλουθη εγκατάλειψη των ανθρώπων στο δρόμο επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά το κενό περιεχομένου τόσο στην ευρύτερη πολιτική για τη στέγαση, όσο και σε ένα ενιαίο στρατηγικό πλαίσιο για την ένταξη.

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων κι οι κοινότητες των προσφύγων και των μεταναστών, δέχονται καθημερινά τις εκκλήσεις των ανθρώπων που βρίσκονται χωρίς στέγη, καταγράφοντας τα προβλήματα τα οποία διαιωνίζονται. Ακόμη, λαμβάνουμε τακτικές αναφορές για εξώσεις προσφύγων και μεταναστών τόσο στις τυπικές, όσο και στις άτυπες δομές φιλοξενίας, γεγονός το οποίο αναμένεται να εκτοξεύσει τον αριθμό των αστέγων. Δυστυχώς, όλη αυτή η διαδικασία διενεργείται χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα ένα συγκροτημένο σχέδιο ένταξης. Με πρόσβαση στην αγορά εργασίας και με τη δυνατότητα όλα τα βήματα να γίνουν μέσα σε μία ομαλή διαδικασία.

Είναι σαφές ότι οι καταλήψεις δεν αποτελούν ούτε τον προθάλαμο της ένταξης, ούτε και το περιβάλλον στο οποίο αρμόζει να ζει ένας άνθρωπος. Δεν πρόκειται για επιλογή των ίδιων των ανθρώπων, μα περισσότερο για ανάγκη, ειδικότερα όταν υπάρχει τόσο σοβαρό πρόβλημα στον αστικό ιστό. Θα πρέπει, επιτέλους, να αντιμετωπίσουμε το στεγαστικό πρόβλημα στη ρίζα του, καθότι είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους μας και μάλιστα, σε μία περίοδο υγειονομικής κρίσης.

Τον τελευταίο καιρό, πραγματοποιώντας την καμπάνια για την υποστήριξη του πλέον ευάλωτου τμήματος του πληθυσμού, ήρθαμε αντιμέτωποι εκ νέου με την σκληρή πραγματικότητα: άνθρωποι χωρίς στέγη ή συνωστισμένοι σε μικρά διαμερίσματα και σε κακές συνθήκες διαβίωσης. Αυτή η πραγματικότητα δε συνάδει με ένα ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας, ενώ, ταυτόχρονα, προσβάλλει και το ανθρωπιστικό δίκαιο.

Απαιτούνται άμεσες λύσεις και διευρυμένες συνεργασίες υπό την ελληνική Πολιτεία. Για να μην έχουμε ποτέ ξανά μητέρες με παιδιά στο δρόμο. Ανθρώπους απελπισμένους κι εξαθλιωμένους. Για να μην έχουμε κανένα παιδί μακριά από το σχολείο και την εκπαίδευση. Για να μην έχουμε κανέναν άνθρωπο στο δρόμο.

Σε αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε όλες κι όλοι μαζί.

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων επιθυμεί να συμβάλλει, ουσιαστικά, στην επίλυση των παραπάνω προβλημάτων και καλεί τόσο τους θεσμούς της Πολιτείας, όσο και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, να καθίσουν μαζί στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν από κοινού σε ένα σχέδιο δράσης.

%d bloggers like this: