Η φωτιά στη Μόρια δε θα εξαπλωθεί, μείνετε ήσυχοι

Home / Δελτίο Τύπου / Η φωτιά στη Μόρια δε θα εξαπλωθεί, μείνετε ήσυχοι
Η φωτιά στη Μόρια δε θα εξαπλωθεί, μείνετε ήσυχοι

Ένα 6χρονο παιδί έχασε τη ζωή του χθες στη Μόρια. Η φωτιά δε θα εξαπλωθεί πέρα από τη δομή.Μείνετε ήσυχοι.

Δε μπορούμε παρά να εκδηλώσουμε την μεγάλη μας ανησυχία κι απορία για το γεγονός ότι η κυβέρνηση ενώ έχει αναλάβει δραστικά μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού των ανθρώπων στους δημόσιους χώρους, δεν έχει αναλάβει μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού των προσφύγων και των μεταναστών στις δομές φιλοξενίας.

Η δημόσια συζήτηση έχει εστιάσει στην ενημέρωση και στην πρόληψη για τους πολίτες κι έχουν παρθεί αυστηρά και σωστά μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού και της συγκέντρωσης στους δημόσιους κοινωνικούς χώρους, χωρίς, όμως, να συμπεριλαμβάνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διαβιούν στις δομές φιλοξενίας, λες κι οι ίδιοι δεν αποτελούν κομμάτι αυτής της κοινωνίας. Η φωτιά που ξέσπασε χθες στη δομή της Μόριας κι ο θάνατος ενός 6χρονου παιδιού συνέβη μακριά από την κοινωνία και δε θα εξαπλωθεί. Ο πόνος θα εξαπλωθεί εντός της δομής, μία μάνα κι ένας πατέρας θα κλάψουν και κάποια στιγμή θα ξεχαστεί. Μία δομή που ταλαιπωρεί τόσες χιλιάδες ψυχές, αλλά είναι μακριά μας. Η φωτιά δε θα εξαπλωθεί. Άρα δε μας αφορά όλες κι όλους.

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται δε γνωρίζει σύνορα, καταγωγή, πρόσφυγες ή ντόπιους. Δε γνωρίζει από εργαζομένους της Πολιτείας ή των οργανώσεων. Ο κορονοϊός μας αφορά όλες κι όλους. Κι ανησυχούμε γιατί οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες δεν είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους, δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τις απειλές. Δεν υπάρχει ενημέρωση στη γλώσσα τους, ακόμη και για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα υγείας που αφορά όλη την κοινωνία. Να καταλάβουν πως μπορούν να βοηθήσουν, πρώτα, οι ίδιοι τους εαυτούς τους.

Αναρωτιόμαστε γιατί οι αρχές δεν έχουν συμπεριλάβει ως ακροατήριο τον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό στο σχέδιο πρόληψης που έχουν εκπονήσει. Γιατί δεν υπάρχει μία ολοκληρωμένη ενημέρωση κι επικοινωνία στη γλώσσα των ανθρώπων μέσα στον ατέλειωτο χρόνο που επενδύεται στα Μέσα Ενημέρωσης.

Δε γνωρίζουμε εάν η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί κάποιο σχέδιο έκτακτης διαχείρισης για τις δομές φιλοξενίας και πραγματικά ανησυχούμε γιατί η κατάσταση αυτή κοστίζει, ήδη, τόσο στους ανθρώπους τους ίδιους, όσο και στο σύνολο της κοινωνίας.

Εμείς κι οι κοινότητες προσφύγων και μεταναστών προσπαθούμε να συνεχίσουμε την ενημέρωση των ανθρώπων στη γλώσσα τους, αλλά δυστυχώς αυτή η προσπάθεια δεν είναι αρκετή.

Χρειάζεται το συντονισμό της Πολιτείας με όλους τους συναρμόδιους φορείς και τις οργανώσεις προκειμένου να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε, ουσιαστικά, τον κίνδυνο που έχουμε μπροστά μας.

Ο κορονοϊός μας απειλεί όλους.

%d bloggers like this: