Η παρουσία του ΕΦΠ στη συνεδρίαση του

Home / Ευαισθητοποίηση / Η παρουσία του ΕΦΠ στη συνεδρίαση του
Η παρουσία του ΕΦΠ στη συνεδρίαση του

 

 

ο κ. Μουχαμμαντί εκροσώπησε το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων στη συζήτηση για το ν/σ του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου

Την Τετάρτη, 5 Μαΐου ο Διευθυντής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων συμμετείχε στη συνεδρίαση της τακτικής επιτροπής που επεξεργάστηκε κι εξέταση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου με τίτλο: «Βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019 (A’ 169), 4375/2016 (A’ 51), 4251/2014 (Α’ 80) και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Μουχαμμαντί επικρότησε τη βούληση για επιτάχυνση των διαδικασιών με δεδομένο πως “έχουμε ανθρώπους που η ημερομηνία συνέντευξης τους έχει δοθεί για το 2025”, τονίζοντας, όμως, τη σημασία της δίκαιης κι εξατομικευμένης αξιολόγησης και μεταχείρισης των αιτημάτων ασύλου. Στο κύριο μέρος της τοποθέτησής του εστίασε σε τρία σημεία:

  • στην επίδοση της απόφασης μέσω email, παρ’ όλο που πολλοί άνθρωποι στερούνται τόσο της πρόσβασης στο διαδίκτυο, όσο και της τεχνολογικής κατάρτισης κι αντίληψης – τόνισε, μάλιστα, ότι εν προκειμένω θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα που θα πυροδοτήσουν μία σειρά από άδικες αποφάσεις,
  • στην επακόλουθη απόρριψη πολλών ανθρώπων λόγω μη δυνατότητας πρόσβασης στο άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους – “άνθρωποι με μεγάλη ηλικία, που έχουν ανίατες ασθένειες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα, βάσει αυτού του νόμου, να έχουν πρόσβαση ή παραπομπή για παροχή άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους”,
  • στην απουσία μέριμνας για τους πρόσφυγες ΑμεΑ – “πολλοί πρόσφυγες είναι θύματα πολέμου και συρράξεων”.

Η ύπαρξη μίας λειτουργικής, αλλά και δίκαιης νομοθεσίας είναι το ζητούμενο σύμφωνα με το Διευθυντή του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων. Τόσο για τους ίδιους τους πρόσφυγες, όσο και για τους ντόπιους στα νησιά της πρώτης υποδοχής στην Ελλάδα που έχουν επωμιστεί, δυσανάλογα, πολλές από τις ευθύνες. Περιγράφοντας στην επιτροπή τη ζοφερή πραγματικότητα, ο κ. Μουχαμμαντί είπε χαρακτηριστικά: “Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες διαβίωσης για πολλούς ανθρώπους. Απλά, να αναφέρω ότι σε πολλά από αυτά τα κέντρα υποδοχής ακόμα και γυναίκες βάζουν πάνες το βράδυ γιατί δεν μπορούν να πάνε στις τουαλέτες ή πολλοί άνθρωποι κάνουν την ανάγκη τους μέσα σε μια πλαστική σακούλα το βράδυ και μετά την επόμενη μέρα τα πετάνε έξω. Σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει κάτι τέτοιο. Δεν αξίζει ούτε στη χώρα μας, ούτε στη δημοκρατία μας”.

Εν κατακλείδι, ο κ. Μουχαμμαντί επεσήμανε ότι η εμπειρία κι η γνώση του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων παραμένει στη διάθεση της Πολιτείας με στόχο την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων, αλλά και τη διάχειση των σωστών πληροφοριών για την ασφάλεια των ανθρώπων.

%d bloggers like this: