Ανοιχτή συζήτηση για τους Πρόσφυγες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Home / Ευαισθητοποίηση / Ανοιχτή συζήτηση για τους Πρόσφυγες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων οργάνωσε και παρουσίασε μία συζήτηση, σαν μέρος του SCI Hellas Volunteering, για την Εβδομάδα Ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν να δημιουργήσει χώρο για πρόσφυγες, εθελοντές και οργανώσεις, για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα όσον αφορά τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο.

Για αρχή, προβλήθηκε ένα ντοκυμαντέρ μικρού μήκους σαν εισαγωγή στο θέμα και μετά την προβολή, το ΕΦΠ έδωσε μια σύντομη περιγραφή του πώς η ΕΕ και το ελληνικό νομικό πλαίσιο επιδρούν στην τρέχουσα κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα.

Έπειτα ήρθε η ώρα να μιλήσουν για εθελοντικές δράσεις που γίνονται για παροχή βοήθειας και υποστήριξης στους πρόσφυγες ανά την Ελλάδα. Μέλη και εθελοντές από διαφορετικές οργανώσεις μπόρεσαν να μοιραστούν την εμπειρία τους.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις καταθέσεις των προσφύγων. Ως εκτούτου, υπήρξαν παρεμβάσεις από 6 πρόσφυγες της Αφγανικής Κοινότητας, του Οίκου των Συρίων, ενός κοινοτικού εργαζομένου που εργάζεται σε καταυλισμό προσφύγων και ανεξάρτητους εθελοντές από το Μπουρουντί και την Κένια. Έφεραν την πολύτιμη εμπειρία τους στον εθελοντισμό για τους πρόσφυγες αλλά και μαζί με αυτούς. Περιγράφοντας το προσωπικό τους υπόβαθρο, υπογράμμισαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σαν πρόσφυγες αλλά και σαν μέλη προσφυγικών κοινοτήτων και οργανώσεων. Επίσης, με το να μοιράζονται τις ελπίδες τους και όλες τις δράσεις που αναλαμβάνουν για να βοηθήσουν άλλους πρόσφυγες, επισήμαναν το πώς οι συνεισφορές κάθε είδους είναι πολύτιμες για τη μεταξύ τους υποστήριξη.

Ένα από τα συμπεράσματα της εκδήλωσης ήταν η έλλειψη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των οργανώσεων που εργάζονται στον ίδιο τομέα. Ήταν μια ευκαιρία να ανοίξει ο δρόμος για περεταίρω συνεργασία και συνεχιστεί ο διάλογος πάνω στο θέμα. Υπάρχει ανάγκη να ξανασκεφτούμε τις δράσεις μας και να μοιραστούμε τις βέλτιστες τακτικές καθώς επίσης και να ενδυναμώσουμε και κινητοποιήσουμε τους πρόσφυγες, αν θέλουμε να δώσουμε επαρκείς απαντήσεις στις ανάγκες τους και να βελτιώσουμε την κατάστασή τους.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: